top of page
  • Forfatters billedeChristina Berg Johansen

Støvets verden

Opdateret: 17. aug. 2022

Det er tungt, fugtigt, og op til 30 grader i disse sensommerdage. Vi stønner lidt og nyder det også, og så glæder vi os til regnen der er lovet os. Rundt omkring i Europa har den manglet og manglet, regnen, og varmerekorderne overgår hinanden. De store floder tørrer ud, skove står i brand, folk søger ly indenfor, under træer, ved vandet hvis de har sådan noget i nærheden. Klimaforandringernes katastrofiske tid er i gang, de voldsomme nyheder er ved at blive hverdag. Tørken indfinder sig, direkte og indirekte. I 2070 vil de fleste lande omkring ækvator være så varme at de er 'unsuitable for human habitation', ved en temperaturstigning på 2.0 - 2.5℃ i forhold til præindustrielt niveau. Det er temmeligt sandsynligt at vi i hvert tilfælde rammer 2.0℃, eftersom de 1.5℃ som verdens ledere blev enige om på COP21 i Paris (2015) og COP26 i Glasgow (2021), nok bliver nået indenfor få år.


Hvad er det for en verden vi skal vænne os til? Hvilke myriader af små og store forandringer

kommer vi til at skulle håndtere? Hvilke katastrofer? I marts var jeg i Spanien, hvor støvet fra Sahara ramte de små bjerglandsbyer som aldrig før. Byerne i Sierra Nevada bjergene ændrede farve fra hvid til beige, og en måned senere ved næste støvstorm, til brun. Ikke en katastrofe, men en mystisk påmindelse om at den stabile verden vi kender er under opbrud.


Mødet med og konsekvenserne af dette støv har jeg skrevet lidt om i NXT Magazine, der har samlet en masse essays, fotos, kunst, videnskab, digte i et udgivelse om det de kalder 'Stedets Væsen'.


Fremtiden kommer til at støve mere, og jeg er fascineret af hvad støv egentlig er for noget, og hvordan det rejser gennem verden og tiden. Støv fra Sahara er for eksempel rejst til de sydamerikanske regnskove hvert år gennem årtusinder, og har leveret næring til jorden. Det kan man læse mere om i min lille essay 'Dusty Journeys' (teksten er på engelsk).NXT Magazine - Stedets Væsen

NXT er et vildt lille innovationsbureau, der arbejder i krydsfeltet MEDIA - ART- REBELLION. Man kan få fat i magasinet, som er spækket med skønhed og indlæg fra folk som Rasmus Willig /Andelsgaarde; Gry Worre Hallberg /Sisters Hope; Nana Francisca Schottländer; Lucie Cure; Simon Duong-Van-Huyen og mange flere.

Kontakt laura@nxtbrand.dk og nyd læsningen!

Dusty journeys. Essay for NXT, Spring 2022
.pdf
Download PDF • 65KB

Comments


bottom of page